Schema ivm isoleren

 

In onderstaand schema zijn verschillende mogelijkheden voor het isoleren van glas-in-lood weergegeven.

tekeningen tegen condens2

Enkele aandachtspunten:

Schoonmaken                 Bij de constructies met een “spouw” moet rekening gehouden worden dat de spouwruimte op den duur kan / zal vervuilen. Daarom moet de beglazing óf het glas-in-lood eenvoudig weggenomen kunnen worden.

Luchtvochtigheid           Bij iedere aanpassing moet goed rekening gehouden worden met het veranderen van de luchtvochtigheid in de leefruimte. Het vocht in de ruimte kan bij te goed geïsoleerde ramen in combinatie met te geringe ventilatie neerslaan op andere delen van de ruimte en bijdragen aan een ongezond binnenklimaat. Als het gebrandschilderd glas-in-lood betreft zijn er weer andere factoren die van invloed zijn op de te kiezen oplossing.

Voor-en nadelen            Helaas heeft iedere oplossing ook zijn nadelen. Iedere aanpassing aan traditioneel geplaatst glas-in-lood zal de sfeer en uitstraling in meer- of mindere mate aantasten.

Proefopstelling               Vaak is het raadzaam om een proef-opstelling te laten uitvoeren.  Door middel van een proefopstelling krijgt u een goed beeld van het isolerend effect. Daarnaast kunt u ook goed zien wat de esthetische gevolgen van de aanpassing zijn voor het totaalbeeld van de raampartij.

Vergunning                     Voor het aanpassen van glas-in-lood ramen in monumenten geldt een vergunningsplicht.

 

Klik hier om terug te gaan naar beginpagina Isoleren

Klik hier voor een technische toelichting over luchtvochtigheid