Repareren van glas-in-lood

Reparatie van glas-in-lood    

Dit valt onder normaal onderhoud en heeft tot doel om het glas-in-lood ter plaatse weer zo goed als mogelijk in goede staat te brengen. Vaak is reparatie goed mogelijk en is het niet noodzakelijk om het paneel in zijn geheel uit het raamwerk te nemen en in het atelier te herstellen. In goed overleg moet een afweging worden gemaakt om te bepalen op welke manier het glas-in-lood het beste herstelt kan worden. Praktische en financiële overwegingen zullen hierbij een rol spelen.

Glassoorten     Het is vaak een hele kunst om als een ruitje gebroken is aan de juiste glassoort en glaskleur te komen.  Vooral voor het repareren van glas-in-lood is in de loop van de jaren een uitgebreide collectie gekleurd glas verzamelt.

Solderen     Het is vaak niet goed mogelijk om de loodverbindingen van oud lood te solderen. In die gevallen moet volstaan worden met het voorzichtig “aanwrijven” van het lood tegen het glas.

repareren-van-glas-in-lood-300x230


Reparatie van Tiffany 

De Tiffany- of koperfolie techniek wijkt sterk af van de glas-in-lood techniek. Bij glas-in-lood worden de glasstukken bij elkaar gehouden door middel van loodprofielen. Het glas wordt in de “gleuf” van het profiel geschoven. De verschillende stukken loodprofiel worden aan elkaar bevestigd door op plaatsen waar de profielen tegen elkaar aan komen vloeibaar tin aan te brengen. De tin hecht aan het lood en de profielen vormen dan een geheel. Bij Tiffany wordt zelfklevend koperfolie om de randen van de glasstukken gewikkeld waarna de stukken tegen elkaar aan worden gelegd. Op de plaatsen waar de koperfolie zichtbaar is wordt met een soldeerbout vloeibaar tin aangebracht. De tin hecht aan het koper en de glasstukken vormen na afkoeling een geheel. Met deze techniek is het mogelijk om heel fijn en klein werk te maken. Ook is het eenvoudiger dan bij de glas-in-lood techniek om drie-dimensionale vormen te maken.

tiffany-reparatie-800x598


Verschil tussen glas-in-lood en Tiffany

tiffany-techniek-700x324