W. Bogtman de grote glazenier

Willem Bogtman is geboren in 1882 en overleden in 1955. Hij volgde de opleiding voor rijtuig-schilder en daarna de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en gaat in Steenwijk (jawel!) les geven als leraar tekenen. In 1912 begint hij een atelier voor glas-in-lood en gebrandschilderd glas. In de beginperiode ontving hij veel opdrachten van relaties in Steenwijk. (Aberson / Wicherson / Spijkervet / Kornelis / Eskaf etc.)

Willem Bogtman glas-in-lood

W. Bogtman

Scheepvaarthuis

De grote doorbraak was een gigantische opdracht voor het maken van een overkapping van het Scheepvaarthuis te Amsterdam. Deze schitterende overkapping is 106 M2! groot. Veel grote opdrachten volgden, met name van rederijen (luxe passagiersschepen). Hij legde zich steeds meer toe op het ontwerpen van de ramen en liet het maken aan zijn medewerkers over. Er zijn meer dan duizend ontwerpen bekend!

Ik bewonder Willem Bogtman enorm en ben onder de indruk van zijn kennis, kunde en creativiteit. In de loop van de jaren heb ik diverse glas-in-lood panelen van deze vakman mogen restaureren en een studie kunnen maken van de door hem toegepaste technieken. Bijvoorbeeld de Olio-techniek.

De heer H. Spreen uit Steenwijk heeft veel onderzoek gedaan en diverse boekjes geschreven over Willem Bogtman. Na het overlijden van Henk Spreen is eind 2015 heb ik zijn archief met veel informatie en wetenswaardigheden ontvangen.

Oude glas-in-lood panelen van Bogtman

Overal in het land zijn Bogtman ramen geplaatst. Het is enorm wat hij gemaakt heeft. Ik ben in het gelukkige bezit van een overzicht van door hem uitgevoerd werk. Op deze oeuvre-lijst staat bijvoorbeeld de datum van plaatsing, de prijs en een korte omschrijving.

Nieuw glas-in-lood

Als u interesse hebt in een glas-in-lood paneel naar een ontwerp van de heer W. Bogtman is dat mogelijk! Ik ben namelijk in het bezit van enorm veel afbeeldingen van zijn ontwerpen. Deze ontwerpen zijn in diverse stijlen in te delen zoals: de Amsterdamse School en Jugendstil.


Kijk ook op de facebookgroep; Glazenier Willem Bogtman 


Enkele voorbeelden van ontwerpen

a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

q

r

Dit is slechts een greep uit de talloze fraaie ontwerpen.