Restauratie paneel ‘Jan Schouten’

Terug naar overzicht

 

Restauratieopdracht van Gemeente Steenwijkerland. Het betreft drie grote panelen van begin vorige eeuw, gebrandschilderd door de bekende A. le Comte en gemaakt in het atelier van Jan Schouten in Delft. In de 2e wereldoorlog zijn deze panelen zwaar beschadigd door granaatinslagen en het verkeerd bewaren van de panelen.

Een van de vele stukken gebroken glas.

De contouren van het lood en enkele kleine details geven aan dat er een zeilschip heeft gezeten. Het was niet mogelijk om de scherven te gebruiken, dus er moest een vervangend stuk glas gemaakt worden.

Allereerst moet het schip op schaal geschetst worden. Daarna wordt de juiste kleur glas bepaald en op maat gesneden. Hierrna begint het eigenlijke schilderwerk. Eerst worden de donkere contourlijnen met een klein penseeltje aangebracht en in de glasoven ingebrand. Hierna worden diverse testen uitgevoerd om de juiste kleuren uit te zoeken. Na het inbranden van deze donkere verf worden achtereenvolgend de grijze, bruine en groene verf aangebracht en ingebrand. Het inbranden gebeurt in een speciale glas-oven. Dit kleine stukje glas is dus 4 x beschilderd en daarna verhit tot zo’n 635 graden! Als alles naar wens is graveer ik mijn initialen en de datum in de rand van het glas en kan het glas geplaatst worden. In totaal zijn 24 glasdelen vervangen door nieuw glas.

Terug naar overzicht

Alle portfolio-categorieën: