Restaureren van glas-in-lood

Onderzoek     Restauratie gaat verder dan normaal onderhoud en heeft tot doel om het glas-in-lood weer in goede staat te brengen. Enkele werkzaamheden die van toepassing kunnen zijn; onderzoek naar de historie, overleg met monumentenzorg, het maken van een foto-document en dossier, conserveren, repareren en kopiëren van brandschilderwerk.

Noodvoorziening     Het glas-in-lood wordt bij restauratie in de meeste gevallen meegenomen naar het atelier. In overleg wordt er tijdelijk een noodvoorziening geplaatst.

Verloden     Indien nodig wordt het paneel opnieuw verlood. Het glas in lood raam wordt uit elkaar gehaald door het lood omzichtig los te maken van het glas. Alle stukjes glas worden nauwgezet schoongemaakt en in dezelfde volgorde op de lichtbak gelegd. Nu kan goed worden beoordeeld of er nieuwe glasstukken nodig zijn of dat het mogelijk is om gebarsten glas te verlijmd etc.

Na het herstellen en/of compleet maken van het glaswerk kan het glas opnieuw gelood worden. Dit is het plaatsen van de glasstukken in de loodprofielen. Bij restauratie van oude glas-in-lood ramen is het belangrijk om dezelfde type loodprofielen te gebruiken als in het verleden is toegepast. Zie Loodmachine.

Solderen     Als het loodnet geheel compleet is en alle loodlijnen” lopen mooi door” wordt het lood op de kruispunten voorzichtig aangeklopt en met tin aan beide zijden gesoldeerd.

Kitten     Na het solderen wordt het raam gekit. Bij het kitten wordt er een speciale pasta tussen het glas en de flenzen van de loodprofielen aangebracht. Het resultaat is een nieuw glas in lood raam dat afhankelijk van toepassing en plaats een levensduur kan hebben van meer dan 80 jaar.

Patineren    Na het kitten wordt nieuw lood en nieuw tin gepatineerd, dat wil zeggen; de metalen worden met diverse zuren kunstmatig verouderd om de uitstraling van oud glas-in-lood zo veel als mogelijk te benaderen. 

restauratie-glas-in-lood-bogtman-300x205