Glas-in-lood Urk

Terug naar overzicht

Restauratie van de gebrandschilderde ramen van de Petrakerk op Urk.

De zes gebrandschilde ramen in de zuidgevel waren echt aan restauratie toe. In de loop van de tijd zijn diverse glasstukken vervangen door niet-gebrandschilderd glas of opgevuld met glas waar plakkaatverf op was aangebracht. Aanpassing van hetg ontwerp. De ramen waren gemaakt met een achtergrond met “wybers”. De combinatie met de gebrandschilderde voorstellingen zorgde voor een onrustig en rommelig beeld. Na advies is er voor gekozen om het ontwerp aan te passen en een rechte verdeling te maken, hier en daar aangepast met vloeiende loodlijnen om zo het ontwerp goed tot zijn recht te laten komen. Ontbrekende en/of zwaar beschadigde glasstukken zijn bijgemaakt.

Originele raam “Anker”

 

Slechts twee glasstukken konden opnieuw worden gebruikt

Paneel “harp” in originele staat.

 

De snaren zijn bij een eerdere reparatie met plakkaatverf op nieuw glas aangebracht. Alleen de drie glasdelen aan de linkerzijde zijn, na het verlijmen van de scherven, opnieuw gebruikt. De overige delen waren bij een vorige reparatie te zwaar beschadigd.

Paneel “harp” in het nieuwe ontwerp.

Paneel “Toren” in originele staat.

Een deel van de gouden kopel op de toren was te zwaar beschadigd en is nagemaakt.

Paneel “toren” in nieuwe ontwerp.

De zes glas-in-loodramen zijn geplaatst in een metalen omlijsting en aangebracht aan de binnenzijde van isolerende beglazing.

Terug naar overzicht

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial