Oplossingen i.v.m. condens

Er zijn diverse manieren om condens en tocht te voorkomen.

In onderstaande tekening zijn 7 opties weergegeven en daarna kort toegelicht.

verschillende-manieren-om-condens-te-voorkomen-1000x536

Optie 1          Condens kan het beste worden aangepakt door het ventileren van de ruimte. Omdat over het algemeen de buitenlucht minder waterdamp bevat dan de lucht binnen, is het duidelijk dat ventilatie met buitenlucht een oplossing kan bieden.

Optie 2          Het verhogen van de temperatuur. Warmere lucht kan meer damp bevatten en zal daardoor minder snel neerslaan.

Optie 3          Het plaatsen van achterzet-beglazing aan de binnenzijde van het glas-in-lood. De spouw moet licht geventileerd wordt met buitenlucht. Het glas moet goed afsluitend geplaatst worden. Soms is het nodig om oude glas-in-lood ramen opnieuw te kitten waardoor er minder vocht in de spouw kan komen. (optie 3 in schema)

Optie 4a        Het plaatsen van voorzetbeglazing aan de buitenzijde van het glas-in-lood waardoor de buitentemperatuur van het glas-in-lood hoger komt te liggen, hierdoor zal het glas-in-lood niet of minder snel beslaan. De beglazing moet zo  geplaatst worden dat de spouwruimte licht geventileerd wordt met buitenlucht. (optie 4a in schema)

Optie 4b        Idem als 4a, met het verschil dat de spouwruimte licht geventileerd wordt met binnenlucht. (optie 4b in schema)

Optie 5a        Museale-opstelling. Het glas-in-lood wordt uitgenomen en op de plaats van het glas- in-lood wordt een glasplaat geplaatst. Het glas-in-lood wordt voorzien van een omlijsting en iets naar binnen teruggeplaatst.  De spouw wordt geventileerd met binnenlucht. (optie 5a in schema)

Optie 5b        Idem als 5a, met het verschil dat op de plaats van het glas-in-lood isolatieglas geplaatst wordt. (optie 5b in schema)

Optie 6          Tegen dubbelglas. Het glas-in-lood wordt uitgenomen en op de plaats van het glas-in-lood wordt HR++ isolatieglas geplaatst. Het glas-in-lood wordt aan de binnenzijde met een spouw van 10 mm. tegen het isolatieglas geplaatst. Ventilatie van de spouw is niet altijd noodzakelijk. (optie 6 in schema)

Optie 7          Het plaatsen van het glas-in-lood in de spouw van isolatieglas. Dus in de ruimte tussen de twee glasplaten van isolatieglas. (optie 7 in schema)

tekeningen tegen condens2

Klik hier voor een vergroting en aandachtspunten

Klik hier om terug te gaan beginpagina Isoleren

Klik hier voor een technische toelichting over luchtvochtigheid

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial